10 | Ervaringen met ontoegankelijke websites en apps
Drie verhalen van ervaringsdeskundigen

Ervaringen met ontoegankelijke websites en apps
Iedereen heeft het recht om gelijkwaardig toegang te krijgen tot alle openbare digitale informatie en dienstverlening. Dat geldt dus ook voor mensen met een beperking. Helaas zijn niet alle websites en apps voor iedereen toegankelijk. Hoe bezoekt iemand die blind is een website? Hoe volgt iemand die doof is het nieuws? En hoe navigeert iemand die zijn handen niet kan gebruiken? We hebben een aantal mensen gevraagd te vertellen hoe ontoegankelijke websites en apps van invloed zijn op hun leven.
Larissa Klaassen
Larissa Klaassen is een inspirerende Nederlandse topsporter. Larissa won als baanwielrenster vele prijzen waaronder Paralympisch goud in Peking. Nu is ze actief in de paardensport en werkt ze als adviseur digitale toegankelijkheid, onder andere voor DigiToegankelijk. Larissa heeft een visuele beperking, waardoor ze alleen het verschil tussen licht en donker kan waarnemen. Als toegankelijkheidsadviseur maakt Larissa gebruik van haar ervaringen met haar visuele beperking. “Ik hou er ontzettend van om mensen te enthousiasmeren en inspireren.”
Om op websites gebruik te kunnen maken van alle informatie werkt Larissa met een screenreader of schermlezer. Dat is een voorleesprogramma dat werkt als een soort laag over de website heen. De schermlezer leest voor wat toegankelijk is. Op het moment dat de schermlezer iets tegenkomt wat niet toegankelijk is gebouwd, wordt die informatie niet opgelezen. “Als de schermlezer het niet goed kan lezen, is de enige optie om de website niet meer te bezoeken.” Larissa geeft aan dat dithelaas nog best vaak voorkomt. “Ik hoop dat dit in de toekomst steeds verder verbetert en ik mijn dingen gewoon zelfstandig kan doen.”
“Ik hou er ontzettend van om mensen te enthousiasmeren en inspireren.”
“Als je toegankelijkheid wil bieden aan doven of slechthorenden, vraag dan een expert.”
Gera Vonk-Huisjes
Gera Vonk-Huisjes is een ondernemende vrouw. Zo is ze docent Nederlandse Gebarentaal (NGT) en Nederlands met Gebaren (NMG) en geeft ze gebarencursussen. Ze is al ruim 30 jaar voorzitter bij Stichting Welzijn Doven Rotterdam (SWeDoRo). Gera kreeg op anderhalf jarige leeftijd een hersenvliesontsteking en hoort sindsdien helemaal niets meer. Daar laat Gera zich niet door tegenhouden, ze houdt van werken.
Het is belangrijk dat iedereen gelijkwaardig toegang heeft tot alle openbare digitale informatie en dienstverlening. Ondertiteling is een essentieel onderdeel om audio en audiovisuele informatie toegankelijk te maken. De live-uitzending over het schietincident in het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam in 2023 was niet ondertiteld. Daar is Gera erg boos over geworden. “Ik zag het nieuwsitem en ik probeerde te liplezen wat er was gebeurd. De ondertiteling werkte niet en er was geen tolk, dus voor mij was het niet te volgen.” Tijdens de coronapersconferenties was er wel altijd een tolk aanwezig. Volgens Gera is dit een mooi voorbeeld van hoe het altijd zou moeten. “Mijn advies zou zijn om een expert in te schakelen als je websites of apps toegankelijk wil maken voor doven of slechthorenden. Ga met hen in gesprek en kijk zo breed mogelijk. denk niet alleen aan ondertiteling, maar neem alles wat daarbij komt kijken in overweging.”
Eric Groot Kormelink
Eric is beleidsmedewerker bij Cliëntenbelang Amsterdam. Hij houdt zich in zijn werk vooral bezig met de fysieke en digitale toegankelijkheid van Amsterdam. Een aantal pezen en spieren is bij Eric niet goed ontwikkeld. Hierdoor zijn zijn ledematen vergroeid. Eric maakt daarom gebruik van hulpmiddelen om websites en apps makkelijker te kunnen gebruiken.
Eric vertelt dat het scannen van QR-codes een uitdaging is voor hem. Hij heeft hier weleens mee te maken bij het aanvragen van een parkeervergunning. Eric heeft een eigen auto met een parkeervergunning, maar soms rijdt iemand anders voor hem in een andere auto. De parkeervergunning moet dan aan een ander kenteken worden gekoppeld. Om dit te doen moet Eric inloggen met DigiD. DigiD biedt twee opties voor het inloggen. Eric vertelt dat hij altijd kiest voor de optie om in te loggen met sms, hoewel dit minder veilig is. De andere optie is namelijk het scannen van een QR-code. Dit is voor Eric lastig en kost hem veel energie: “Ik zou het fijn vinden als ontwerpers nadenken over alternatieven voor een QR-code.”
“Ik zou het fijn vinden als ontwerpers nadenken over alternatieven voor een QR-code.”