Ga naar hoofdinhoud

03 | Voorwoord van Suzie Kewal

De eerste jaarmonitor over digitale toegankelijkheid bij de overheid

Voorwoord van Suzie Kewal

Hoe toegankelijk zijn de websites en apps van Nederlandse overheidsorganisaties? Deze Jaarmonitor Digitale Toegankelijkheid 2023 geeft inzicht in de cijfers, maar ook in de wereld achter de cijfers.

In Nederland kunnen 4,5 miljoen mensen niet goed meedoen in de digitale samenleving. Het is nodig om digitale kanalen van de overheid ook voor hen bruikbaar, toegankelijk en gebruiksvriendelijk te maken. Overheidsorganisaties zijn sinds 2018 wettelijk verplicht digitaal toegankelijk te publiceren. En sinds Juli 2023 is de Wet digitale overheid (Wdo) van kracht, die nieuwe mogelijkheden biedt voor verdere stappen. 

Om een goed overzicht te creëren op het gebied van digitale toegankelijkheid hebben we het Dashboard DigiToegankelijk medio 2023 gelanceerd. Daarna lag de focus op aanvullen van het Dashboard, zodat duidelijk is waar elke organisatie staat. Er zijn eind 2023 bijna 5300 websites en apps toegevoegd aan het Dashboard, waardoor we in 2024 starten met 8974 websites en apps die allemaal aan de toegankelijkheidseisen moeten voldoen. 3513 website en apps voldoen eind 2023 aan de wettelijke verplichting, maar het is duidelijk dat we nog veel werk moeten verzetten om te zorgen dat iedereen mee kan doen in dit digitale tijdperk.

Digitale toegankelijkheid gaat echter over meer dan alleen cijfers: het gaat over mensen. Om echt stappen te maken moet je denken vanuit het perspectief van iemand met een functiebeperking. Daarom lees je naast de cijfers ook verhalen uit de praktijk. Deze geven kleur aan de cijfers en bieden handvatten om die digitale kanalen toegankelijker te maken. In een column deelt ervaringsdeskundige Vincent Bijlo zijn kijk op de stand van zaken rond digitale toegankelijkheid. Ook lees je wat DigiToegankelijk in 2024 doet om digitale toegankelijkheid binnen de overheid te versnellen.

Deze jaarmonitor is de eerste in een reeks met als doel om de samenleving, politiek en overheden een betrouwbaar beeld te geven van de stand van zaken. Hiermee stimuleren we overheidsorganisaties te werken aan digitale toegankelijkheid en om het beheer van hun websites en apps op orde te krijgen. Dat laatste is dan ook de focus voor 2024, zodat zowel in aantallen als procentueel meer websites en apps aan de wettelijke verplichting gaan voldoen. Samen zorgen we ervoor dat digitale overheidskanalen toegankelijk worden gemaakt. Voor iedereen in Nederland.

Suzie Kewal

Suzie Kewal is sinds 1 januari 2024 afdelingshoofd Digitale Samenleving met aandachtsgebieden AI, Algoritmen, Data en Digitale Inclusie bij de directie Digitale Samenleving van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Bronnen van de cijfers

Het Register van Toegankelijkheidsverklaringen is de bron van de cijfers in deze jaarmonitor. Het register vormt ook de basis voor het Dashboard DigiToegankelijk dat in maart 2023 door DigiToegankelijk is gelanceerd. Het dashboard toont actueel en in één oogopslag hoe toegankelijk websites en apps van Nederlandse overheden zijn.

De cijfers in deze jaarmonitor kunnen enigszins afwijken van de actuele stand van zaken in het Dashboard DigiToegankelijk.

Over DigiToegankelijk

DigiToegankelijk helpt Nederlandse overheidsorganisaties om sneller en beter digitaal toegankelijk te worden, door informatie te geven over hoe dat moet, te ondersteunen met hulp en advies en door inzichtelijk te maken hoe organisaties hieraan werken. Daarnaast bereidt DigiToegankelijk toezicht op digitale toegankelijkheid voor. Het team van DigiToegankelijk wordt bemenst vanuit Logius (Expertisecentrum DigiToegankelijk) en ICTU (DigiToegankelijk Toezichts- en Ondersteuningsprogramma) in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Zij zorgt voor de website digitoegankelijk.nl en het register met toegankelijkheidsverklaringen, en voor handreikingen en tools zoals Kennisbank DigiToegankelijk. DigiToegankelijk organiseert webinars en heeft een helpdesk. Ook is het Dashboard DigiToegankelijk ontwikkeld om als individuele organisatie én als samenleving te volgen hoe het ervoor staat met de digitale toegankelijkheid van de overheid. DigiToegankelijk werkt samen met onder meer Gebruiker Centraal, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, NL Design Systems en belangenbehartigers van mensen met een beperking. Deze jaarmonitor is ook bedoeld als verantwoording van de resultaten van het tijdelijke DigiToegankelijk Toezichts- en OndersteuningsProgramma van ICTU dat medio 2022 is gestart om versnelling in digitale toegankelijkheid te realiseren.

Vorige pagina
Volgende pagina